Calculatorul viu: a fost conceputa bacteria care poate calcula logaritmi si radacina patrata a unui numar

Share Button  Calculatorul viu: a fost conceputa bacteria care poate calcula logaritmi si radacina patrata a unui numar share small

bacterie  Calculatorul viu: a fost conceputa bacteria care poate calcula logaritmi si radacina patrata a unui numar bacterie

Seria de articole interesante continuă astăzi cu o bacterie care poate calcula logaritmi şi rădăcina pătrată.

Într-un studiu publicat în jurnalul ştiinţific Nature s-a arătat că un grup de ingineri de la MIT au creat un computer dintr-o celulă vie.

Cercetătorii au modificat genele celulelor bacteriene pentru a concepe circuite care pot efectua calcule cum ar fi împărţire, înmulţire, logaritmi şi rădăcini pătrate, într-un mod mult mai eficient decat biocomputerele existente.

Dacă circuitele digitale clasifică toate valorile ca fiind zero şi unu, circuitele analogice pot gestiona un flux continuu de valori, permiţand astfel existenţa unor valori intermediare. Aceste circuite pot să calculeze dacă o moleculă de glucoză este prezentă şi pot să estimeze concentraţia sa.

Coordonatorul studiului, Rahul Sarpeshkar, a declarat: „Calculele analogice sunt foarte eficiente, deoarece pentru a crea circuite digitale este nevoie de mai multe elemente genetice”.

Cercetătorii intenţionează ca în viitor să reuşească să reproducă acest succes folosind celule bacteriene în interiorul unor celule mai mari.

Experţii au concluzionat: „Reuşita noastră este doar un început, fiind doar o mică parte din ceea ce se poate obţine cu ajutorul circuitelor analogice din celulele vii”.

Comments

comments

Citește articolul precedent:
Cum sa rezolvati eroare C0084 pe imprimantele Epson C1100, C2000?

Eroare C0084 pe imprimantele Epson C1100,C2000 sau C8500 este o temporară eroare de date: - O lucrare de imprimare coruptă...

Închide