Ce este un radiator?

Share Button  Ce este un radiator? share small

În sistemele electronice, un radiator (heat sink) este un schimbător de căldură care răceşte componentele şi risipeşte aerul cald din jurul lor. În calculatoare, radiatoarele sunt utilizate pentru răcirea unităţii centrale de procesare şi a procesoarelor grafice. Radiatoarele sunt utilizate cu dispozitive semi conductoare de mare putere testate ca tranzistoare de putere şi dispozitive opto-electronice căutate ca şi lasere sau diode emiţătoare de lumină (LED). Radiatoarele controlează temperatura calculatorului.

brand_image.php  Ce este un radiator? brand image

Un radiator este proiectat pentru a creşte suprafaţa în contact cu mediul de răcire care îl înconjoară, căutand după aer. Viteza aerului, alegerea materialului, proiectarea fină şi tratamentul de suprafaţă sunt unii dintre factorii care afectează perfomanţa termică a unui radiator. Adezivul termic sau pasta termică umple golul de aer dintre radiator şi dispozitiv pentru a îmbunătăţi perfomanţa termică. Metodele teoretice, experimentale şi numerice pot fi folosite pentru a determina căldura termică a radiatorului.

Toate procesoarele moderne necesită un radiator. Fără radiatoare, calitatea şi procesul calculatorului sunt în pericol de supraîncălzire şi ar putea distruge întregul sistem. Ele sunt alcătuite dintr-un aliaj de aluminiu şi au adesea aripioare.

Înainte de anii 1990, raditoarele au fost necesare doar la calculatoarele mari, unde căldura de la procesor era o problemă. Cu introducerea de procesoare mai rapide, radiatoarele esenţiale au apărut în fiecare calculator, deoarece acestea tind să se încălzească fără ajutorul unui mecanism de răcire.

Comments

comments

Citește articolul precedent:
Parteneriat intre Canon si Oracle pentru tehnologia de procesare a documentelor

                                  Canon şi-a propus să colaboreze cu Oracle pentru a integra copiatoare şi imprimante cu baze de date şi produse...

Închide