Istoria calculatorului (partea III)

Share Button istoria calculatorului Istoria calculatorului (partea III) share small

istoria calculatorului 3 istoria calculatorului Istoria calculatorului (partea III) istoria calculatorului 3

Istoria calculatorului (partea III)

Îmi aduc cu plăcere aminte anii 1990 când calculatorul 80286 tactat la 16 MHz costa aproape cât o mașină, iar la el aveam acces doar cu porția pentru că, era o “pasare rară”.

Dar o să mă întorc în timp cca. 170 de ani, în jurul anului 1820 când, Charles Xavier Thomas a construit primul calculator mecanic produs în serie. Aritmometrul Thomas, realiza operaţiile de bază ca și adunări, scăderi, înmulţiri și împărţiri.

Așa cum am observat, calculatorul de birou este folosit și astăzi, calculatoarele mecanice ca și Addiator (zecimal), comptometrul, calculatoarele Monroe, Curta și Addo-X s-au utilizat până în anii 1970. Vreau să subliniez că, despărțirea de anumite tabieturi de comportament necesită timp!

Germanul Liebniz, care a murit la vârsta de 70 de ani în 1716, a fost cel care a prezentat sistemul de numerație binar, principiul principal al tuturor calculatoarelor moderne.

Două sute de ani mai târziu, în 1903, japonezul Ryoichi Yazu a brevetat un calculator mecanic numit aritmometru Yazu. Calculatorul este construit în jurul unui cilindru cu 22 de roți dințate, care utiliza sistemele mixte în bază 2 și 5, cunoscute de utilizatorii sorobanului (abacul japonez).

Artimometrul determina sfârșitul și transportul calcului automat. Calculatorul mecanic japonez s-a vândut în 200 de exemplare, în special, a fost achiziționat de agențiile guvernamentale, ca și Ministerul de Razboi, stațiile experimentale agricole și de calea ferată Nipponă. Calculatorul era foarte scump, el costa 250 de yeni, reprezentând la acea vreme cca. 10 salarii lunare.

Ryoichi Yazu a investit profitul obținut într-o fabrică ce urma să dezvolte primul avion cu elice japonez. Însă, în 1908 Yazu moare la vârsta de 31 ani de pleurezie, iar proiectul este abandonat imediat.

Calculatorul Curta din imaginea alăturată a fost lansat în 1948, fiind un calculator de birou mecanic și de mici dimensiuni. Ulterior până în anii 1960 au apărut pe piață diverse mărci de mașini de calcul. Primul calculator de birou electronic fiind un ANITA Mk.VII fabricat în Anglia, care avea un afișaj cu tuburi Nixie și 177 de tiratroane miniaturizate.

Până în anii 1940, multe proiecte, mașiniile lui Charles Babbage din 1800 și chiar ENIAC din 1945, au avut la bază sistemul zecimal. În secolul XX-lea, calculatoarele mecanice, casele de marcat și mașinile contabile, sunt regândite pentru a folosi motoarele electrice, iar poziția roților reprezenta starea unei variabile. Însă, la începutul secolului XXI, s-au utilizat cele mai puternice calculatoare de pe pământ pentru modelarea atmosferei. Iar în timpul proiectului Manhattan, o echipa de matematicieni și multe femei, au rezolvat numeroase ecuații diferențiale. Minți renumite ca și Stanisław Ulam, au fost forțați să lucreze la transformarea formulelor matematice în aproximații calculabile, pentru bomba cu hidrogen. Așadar observăm că omenirea realizează un progres mult mai accelerat cu ajutorul calculatoarele.

Practic din anii 1920 industria calculatoarelor i-a amploare, și astfel, în următoarea parte voi continua istoria calculatoarele analogice avansate și o să intru în era digitală pe care unii dintre noi și-o aduc aminte cu nostalgie.

Bibliografie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_ma%C8%99inilor_de_calcul

 

Partea a IV-a urmează să o găsiți aici.

 

Articol scris de Dorel Puchianu

Comments

comments

Citește articolul precedent:
Istoria calculatorului (partea II)

Istoria calculatorului (partea II) În această parte voi continua cu calculatoarele analogice, care au pus bazele calculatoarelor de birou și...

Închide