Istoria calculatorului (partea IV)

Share Button istoria calculatorului Istoria calculatorului (partea IV) share small

istoria calculatorului Colossus istoria calculatorului Istoria calculatorului (partea IV) Colossus

Istoria calculatorului (partea IV)

Calculatoarele analogice mecanice și electrice joacă un rol important în cel de-al doilea război mondial.

De exemplul, calculatorul Colossus a fost folosit pentru a sparge cifrurile germane pe timpul războiului. Sistemele analogice funcționau prin crearea unor circuite electrice corespondente ale altor sisteme ceea ce permite utilizatorilor să prezică comportamentul acelor sisteme de interes prin observarea corespondentelor analogice.

Cel mai important lucru era: calculul ecuații diferențiale și integrale, ecuații pe care sincer și azi mi-e dificil să le rezolv. O mașină, care realiza aceste calcule a fost integratorul cu apă construită în anul 1928. Un dispozitiv denumit planimetru folosește distanța ca și cantitate analogică, iar sistemele HVAC au folosit aerul ca și cantitate analogică până în anii 1980. Calculatoarele analogice erau greu de utilizat pentru că, trebuiau reconfigurate manual pentru a trece de la rezolvarea unei probleme la alta.

Acestea au continuat să fie folosite mulți ani și după al doilea război mondial, spre exemplu Mark I se utiliza pentru marina Statelor Unite pe mai multe nave distrugătoare.

De la calculatoarele analogice trecem în era calculatoarelor comerciale

Era calculatoarelor comerciale își găsește rădăcina în anul 1951 când se livrează primul calculator UNIVAC I (Universal Automatic Computer) la Biroului de Recensăminte al Statelor Unite. UNIVAC avea un preț exorbitant de 1 milion de dolari, cu toate acestea s-au vândut 46 de unități. Calculatorul era dotat cu 5200 de tuburi electronice, și avea un consum imens de 125kW. Memoria lui UNIVAC putea să stocheze 1000 de cuvinte.

Un an mai târziu, IBM anunță public mașina electronică de prelucrare a datelor IBM 701, prima din seria IBM 700/7000 și primul calculator IBM mainframe. Ca în anul 1954, să lanseze modelul 704 care folosea o memorie cu ferite, care ulterior a devenit ceva obișnuit pentru mașinile mari. Fortran a fost primul limbaj de programare, pe care întâmplător sau nu, tatăl meu la aprofundat în timpul facultății. Limbajul Fortran a fost dezvoltat de IBM în anii 1955 și 1956, fiind lansat la începutul lui 1957. În 1955 se formează un grup de voluntari care fac schimb de idei, de experți și de software pentru IBM 701. Grupul s-a dezvoltat ulterior, și în anii 2000 au construit comunitatea cunoscută și azi open source.

IBM vinde în 1956 primul sistem de stocare pe disc magnetic, cunoscut ca și RAMAC. Acesta utiliza 50 de discuri metalice de 610 mm, cu 100 de piste pe fiecare față. Costul era enorm, de 10.000 de dolari pe MB.

A doua jumătate a anilor 1950 este marcată de debutul celei de a II-a generații de calculatoare cu tranzistoare, despre care voi vorbi în partea a V-a pe care o găsiți aici.

 

Bibliografie

https://ro.wikipedia.org/wiki/Istoria_ma%C8%99inilor_de_calcul

Articol scris de Dorel Puchianu

Comments

comments

Citește articolul precedent:
Istoria calculatorului (partea III)

Istoria calculatorului (partea III) Îmi aduc cu plăcere aminte anii 1990 când calculatorul 80286 tactat la 16 MHz costa aproape...

Închide