Putem picta cu puterea gandului?

Share Button  Putem picta cu puterea gandului? share small

heide-pf-tzner-pictura  Putem picta cu puterea gandului? heide pf tzner pictura

Astăzi voi vorbi despre o nouă tehnologie care este de-a dreptul revoluţionară. Pictatul cu puterea gandului datorită unui calculator.

Cercetătorii de la compania austriaca gTech au realizat un calculator care face să fie posibil pictatul cu puterea gandului. Acest lucru este demonstrat de către o femeie paralizată. Heide Pfützner, o fostă profesoară din Germania a fost diagnosticată cu scleroză amiotrofică laterală, o boală care aduce pierderea treptată a funcţiilor motorii ale corpului, ducand la paralizie. În ciuda acestui aspect, ea a reuşit să realizeze un număr de tablouri digitale, graţie unui computer controlat de puterea minţii. Datorită undelor cerebrale, ea a reuşit să controleze seturile de culori, de forme şi de pensule, pentru a produce opere digitale.

Realizarea se bazează pe capacitatea unui program de calculator care „traduce” impulsurile electrice ale creierului în imagini electronice, impulsurile fiind captate de către electrozii dintr-o cască purtată de către utilizator, iar sistemul operează distingand schimbările în modelul de unde cerebrale ale utilizatorului, pentru a-i permite acestuia să aleagă dintre diferitele opţiuni oferite de program şi să mişte un cursor pe ecranul din faţa lui. Cu alte cuvinte, lucrează ca un program simplu de grafică pe calculator, opţiunile fiind selectate prin concentrarea asupra unora dintre opţiuni.

Cercetătorii lucrează acum la o nouă versiune a acestei tehnologii care va face ca acest calculator să poată fi controlat mai rapid şi mai precis, cu o rezoluţie mai bună, putand fiind decodificat de către mişcările unui singur deget sau prin comenzi vocale, care să recunoască intenţia persoanei.

Inventatorii cred că acest calculator va putea fi utilizat şi de către medici pentru a-şi da seama dacă pacienţii sunt în comă sau în starea „locked in”, aceste două situaţii fiind greu de deosebit.

Comments

comments

Citește articolul precedent:
Costa 200 de dolari, dar face aceeasi treaba ca un dispozitiv de 50.000 de dolari

Continuăm seria de articole interesante despre noi gadget-uri care aduc beneficii majore omenirii. Astăzi voi vorbi despre un dipozitiv care...

Închide