Sfaturi pentru achizitia corecta a unui laptop | Suntec
Indiferent ca il folosesti la serviciu sau acasa, laptopul a devenit un obiect indispensabil. Pe piata se gasesc mai multe modele de diverse marimi, culori si configuratii. E important, ca atunci cand vrei sa iti cumperi un laptop, sa stii exact pentru ce vrei sa il folosesti.
Noi iti vom oferi cateva sfaturi de care sa tii cont atunci cand iti cumperi un laptop.
SFATUL 1 – Pentru ce il vei folosi
Gandeste-te din timp pentru ce vrei sa-l folosesti. Nu are rost sa iti cumperi cel mai performat laptop dupa piata daca tu il vei folosi doar pentru aplicatii de tip Office, Messenger, Muzica, Filme etc.
SFATUL 2 – Stabileste-ti un buget
Gandeste-te cat esti dispus sa dai pe el. Este important sa stii din timp cat vei fi dispus sa dai pe el, in felul asta te poti orienta catre laptop-urile din jurul pretului stabilit de tine.
Cea mai mare parte din laptop-uri nu sunt destinate jocurilor cu o grafica speciala si detaliata. Daca il vrei sa il folosesti si pentru jocuri, sfatul nostru este sa scoti ceva mai multi bani din buzunar. Jocurile au nevoie in mod special de un cip grafic mai performant.
SFATUL 3 – Marimea
Sunt trei categorii de laptopuri. Netbook, Laptop si Desktop Replacement.
Netbook ( cunoscut drept si Notebook sau Ultraportable ). Sunt considerate cele cu diagonala display-ului intre 7″ si 13″ (inch) / 17.79cm si 33.3cm. Cele mai comune, din aceasta categorie, sunt cele de 10.2″, aceastea sunt destinate special utilizarii lor pe internet.
Laptop. Sunt considerate cele cu diagonala display-ului intre 13.1″si 15.6″ (inch) / 33.3cm si 38.1cm. Aceasta categorie de laptopuri este cea mai intalnita in momentul de fata. Cele mai comune laptopuri din aceasta categorie sunt cele de 15.4″.
Desktop Replacement. Sunt considerate cele cu diagonala display-ului mai mare de 17″ (inch) / 43.8cm. Acestea sunt cele mai mari, mai grele si de obicei cele mai performate din toate categoriile.
SFATUL 4 – Atentie la configurare
Procesor. Procesoarele sunt in principiu de doua feluri, single core si multi core. Cele multi core pot avea doua sau mai multe core-uri (Laptopul iti va vedea mai multe procesoare, crescand astfel performantele sistemului). Cele mai cunoscute marci de la noi sunt Intel si AMD.
Memorie Ram. Niciodata nu iti va ajunge memoria ram. Incearca sa iti cumperi un laptop cu cat mai multa memorie ram.
Hard Disk. Cunoscut drept si HDD. Nu conteaza foarte mult ce capacitate are HDD-ul laptopului. Toate HDD-urile produse astazi au o capacitate destul de mare pentru a tine sistemul de operare, programele tale preferate si iti va mai ramane suficient spatiu pentru tine.
Daca il vei folosi pentru jocuri, verifica cu atentie specificatiile cipului grafic ( placa video ). Este recomandat sa aibe memorie video dedicata cat mai mare si sa suporte 3D. ATENTIE: La cea mai mare parte din laptopurile produse acum, placa video nu poate fi schimbata. Ai grija ca aceasta sa indeplineasca criteriile tale.
Unitate optica. In functie de nevoile tale personale ai grija ca laptopul sa aibe o unitate optica (CD-ROM, CD-RW, Combo DVD-ROM, DVD-RW). ATENTIE: In general notebookurile nu au unitate optica. Daca ai nevoie de unitate optica poti achizitiona o unitate externa.
WiFI. Toate laptopurile de generatie noua sunt dotate cu cu WiFi.
Conectivitate. Informeaza-te ce tipuri de porturi de conectivitate are laptopul (Lan, Modem, Fierwier, USB etc.).